Podprogram 2020-efekty
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
PODPROGRAM 2020 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Stawigudzie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej w okresie listopad 2020 – wrzesień 2021.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy, fasolka po bretońsku, makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawę zbożową, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynkę drobiową, szynkę wieprzową mieloną, pasztet drobiowy, filet z makreli w oleju, cukier biały, miód wielokwiatowy, olej rzepakowy.
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 256 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Stawiguda
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
13939,49 kg żywności (855 paczek żywnościowych)
5. W związku z zagrożeniem epidemiologicznym związanym z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 ramach Podprogramu 2020 działania towarzyszące skierowanych do osób korzystających z pomocy żywnościowej (warsztaty ekonomiczne, dietetyczne i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności) zorganizowane były w formie zdalnej.