Podprogram 2019- efekty
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
PODPROGRAM 2019 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Stawigudzie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej w okresie grudzień 2019 – lipiec 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowny),
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 313 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Stawiguda
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 17591,15 kg żywności;
- 920 paczek żywnościowych;
5. W związku z zagrożeniem epidemiologicznym związanym z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 ramach Podprogramu 2019 nie zrealizowaliśmy działań towarzyszących skierowanych do osób korzystających z pomocy żywnościowej.